Det finns sommartid flera olika aktiviteter på omgivningarna runt Fröå gruva. Bland annat bakas det tunnbröd och säljs på Bakstugan och önskar man mat eller fika är det till Bergstugan man ska gå. Det brukar också varje år vara ett fint och traditionellt midsommarfirande i Fröå gruvby. Något som brukar uppskattas av många människor som kommer och besöker Fröå, gärna under denna helg. För många associeras midsommarafton just med vackra ängar, skogar och bergstoppar och allt det kan Fröå gruvby erbjuda. Det blir inte mer midsommarkänsla än så.

Aktiviteter på Fröå

Fröådagarna

Varje sommar anordnas också något som heter ”Fröådagarna” och innebär att torp och stugor är öppna, guidade turer anordnas och konsten är öppen och bemannad. I smedjan kan man även besöka kopparsmeden och få en autentisk tillbakablick till hur det var att arbeta som kopparsmed förr i tiden. Det anordnas också livemusik under dessa dagar och man anordnar även ridning till barnen. Under de här dagarna besöker många människor Fröå och brukar uppskatta dessa evenemang som anordnas. För den kultur – och historieälskare är det här ett perfekt resmål att prioritera under sin sommarsemester. Det finns mycket att se här, både vacker natur, kultur samt konst. En fridfull plats som bär på en anrik och intressant historia.

Kanalvandring

De lämningar som finns kvar efter de gamla kanalsystemen kan man utforska på eget bevåg om man önskar. Det finns perfekta kartor att få i receptionen. Från Fröå gruva utgår det även ibland guidade turer. Cirka 6 kilometer lång blir vandringen längs gruvkanalen och den går bland annat genom insektsrikrik terräng samt delvis över en del vattensjuka myrar. Det är alltså ingen vandringsled för den som inte tål lite lort under fingrarna. Är det bekväm väderlek kan man med fördel medföra en matsäck som man kan förtära på kallmuren vid Fröåtjärn.

Det rekommenderas att följa hela kanalen från Fröå gruva till Fröåtjärn samt göra en liten avstickare till akvedukten. För att komma tillbaka till gruvan från Fröåtjärn följer man sedan den gamla gruvvägen. Önskar man se det gamla konsthjulet från 1700-talet kan man vid den gamla spelhusgropen göra en avstickare dit där konsthjulet finns. Den här turen tar cirka 3 timmar men är väldigt vacker och behaglig. Det finns alltså en hel del trevliga aktiviteter att ta del av vid Fröå gruva för den som inte har något emot att åka uppåt i landet. Det är trevligt att få sig en bit historia på sin semester, vilket gör Fröå gruva till en utmärkt sevärdhet.